Bienvenue chez les Ch’tis… Everybody in France, Belgium and surroundings has seen the movie or at least heard of it! This French movie from 2008 was filmed by Dany Boon in Bergues, a Northern-French town at 10km of Dunkirk. The movie was even nominated for a César and a Goya Award.

In Bergues, only a 25 minutes drive away from Bray-Dunes, you can go on a real Ch’ti tour! During this tour, you’ll visit the most emblematic locations of the movie, you’ll get everything to know about Philippe and Antoine and you’ll hear plenty of funny anecdotes… The tour takes approximately 1,5h. Afterwards, you can ofcourse buy a “Ch’ti biloute” or a “Ch’ti” bread.

Evancy tip: You can book this tour online. Do you prefer to decide at the last moment? No problem, you can book the tour at the Bergues Tourism Office as well.

http://www.ot-hautsdeflandre.fr/fr/decouvrir-les-hauts-de-flandre/patrimoine-culturel/bienvenue-chez-les-chtis-lenvers-du-decor

Samenvatting

Philippe Abrams (gespeeld door Kad Merad) is een post-directeur is het zuid-Franse Salon-de-Provence. Hij is getrouwd met Julie (Zoé Félix), haar neerslachtige buien maken hem het leven soms bijna onmogelijk. Om haar te verblijden vraagt hij een overplaatsing aan naar de Côte d’Azur (aan de Middellandse Zee). Om urgentie te krijgen bij zijn aanvraag vult hij in dat hij invalide is, maar helaas voor hem slaagt zijn plannetje niet en wordt hij gesnapt. Als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het noorden.

Abrams en zijn vrouw zitten hier helemaal niet op te wachten. De Noord-Fransen (in Franse volksmond les Ch’tis) zouden bierdrinkende, friet-etende barbaren zijn. Het zou er altijd regenen en in de winter zouden je tenen eraf vriezen van de kou, en dan is er nog niet begonnen over de manier hoe ze Frans spreken (de noorderlingen hebben namelijk een zwaar accent in vergelijking met de rest van Frankrijk).

Al snel blijkt dat alle vooroordelen die de Abrams hadden onterecht waren en het beeld wat men van het noorden heeft niet te vergelijken valt met wat het werkelijk is. De film bevat veel Franse woordgrappen en voor een niet Frans sprekend iemand is dit vaak onbegrijpelijk, maar de vooroordelen die men altijd heeft van mensen uit een andere regio kaart het heel mooi aan.

 

Meeting point

Belfort, Place Henri
Billiaert
59380 Bergues

Website

www.ot-hautsdeflandre.fr

Filmposter van Bienvenue Chez Les Ch’Tis, een erg populaire film in Frankrijk.

Our accommodation near Bergues

WAAR WERD BIENVENUE-CHEZ-LES-CH'TIS OPGENOMEN?

Bienvenue-chez-les-Ch’tis is opgenomen in het stadje Bergues, dat op een kleine 10 kilometer afstand van Duinkerke en slechts 25 minuten van Bray-Dunes ligt.

In Bergues is er ook de mogelijkheid om een ware Ch’ti tour te volgen. Tijdens deze tour wordt u langs de meerdere opnamelocaties van de film rondgeleid in het stadje. Hier komt u van alles te weten over de cast en de regisseur, en worden er allerlei leuke verhaaltjes vertelt.

De tour heeft een duur van zo’n anderhalf uur en aan het einde van de tour kunt u een Ch’ti brood of biloute kopen (een authentiek biertje, biloute is een Noord-Franse collegiale groet voor iemand die je persoonlijk kent, in dit geval de postbode. In het Nederlands valt het te vertalen naar lullo of gast).

Kanalen in het stadje Bergues waar de film Chez Les Ch’tis is opgenomen.

Wat gebeurde er naar aanleiding van de film?

De film kreeg meer dan 20 miljoen bezoekers en maakte het een van de meest bekeken films in Frankrijk. Dit zette ‘le Nord’ voor de Fransen als vakantiebestemming op de kaart en de vraag naar lokale stinkkaas (maroilles) nam ook explosief toe. 

Toeristen uit alle kanten van Frankrijk en België kwamen het stadje bekijken waar deze humoristische film opgenomen was en bij het toerismebureau hield de telefoon maar niet op met rinkelen.

Fan van de film? Interesse gewekt? U kunt de tour en accommodaties via Evancy online reserveren, zo bent u zeker van uw plaats! Wanneer u liever op het moment zelf kiest, kunt u ook bij de VVV van Bergues reserveren.

Vakantiehuizen dichtbij Bergues(9)

From
€179
€162

Suite for 5 people

Opal Coast, France
51YesSome
  • Free Cancellation
From
€199
€180

Apartment for 4 people with balcony

Opal Coast, France
411NoSome
  • Free Cancellation
From
€215
€194

Suite for 4 people

Opal Coast, France
42YesSome
  • Free Cancellation
From
€221
€200

Suite for 6 people

Opal Coast, France
62YesSome
  • Free Cancellation
From
€223
€201

Apartment for 6 people (2 adults - 4 children) with balcony

Opal Coast, France
611NoSome
  • Free Cancellation
From
€225
€203

Apartment for 4 people with sea view and balcony at the back side

Opal Coast, France
42NoYes
  • Free Cancellation
From
€241
€218

Apartment for 6 people (4 adults - 2 children) with balcony

Opal Coast, France
631No2
  • Free Cancellation
From
€245
€221

Apartment for 4 people with balcony with seaview

Opal Coast, France
421NoSome
  • Free Cancellation
From
€297
€268

Apartment for 6 people with balcony and sea view

Opal Coast, France
621NoSome
  • Free Cancellation